Η Πτώση: Ο ντετέκτιβ Χάρι Μπος καλείται να λύσει ένα διπλό αίνιγμα

Σύνθετη, καλογραμμένη, ευφυής, μ’ έναν κεντρικό ήρωα που αποτελεί μάλλον τον πιο ενδιαφέροντα ντετέκτιβ του σύγχρονου αστυνομικού, και μια πλοκή που κρατάει την αγωνία αμείωτη ως το τέλος, «Η Πτώση», το νέο συναρπαστικό μυθιστόρημα του Michael Connelly, είναι βέβαιο πως θα συναρπάσει τόσο τους πιστούς του Χάρι Μπος όσο και τους λάτρεις της λογοτεχνίας μυστηρίου γενικότερα.

Λίγα λόγια για την υπόθεση

Ο Χάρι Μπος βλέπει το τέλος της καριέρας του να πλησιάζει. Μεταθέτοντας όσο μπορεί τη συνταξιοδότησή του, έχει κερδίσει τρία ακόμη χρόνια μέχρι τη μέρα που θα αναγκαστεί να αποχαιρετήσει την Αστυνομία του Λος Άντζελες. Στο μεταξύ, σκοπεύει να λύσει όσο πιο πολλές υποθέσεις μπορεί –και να που μέσα σ’ ένα πρωί του αναθέτουν δύο.

Η πρώτη είναι ένα παλιό ανεξιχνίαστο έγκλημα: το DNA που βρέθηκε σε μια κοπέλα που δολοφονήθηκε το 1989 ταυτοποιείται με αυτό ενός 29χρονου ήδη καταδικασμένου για βιασμό. Αλλά πώς μπορεί ο νεαρός να ενεπλάκη σ’ ένα τέτοιο έγκλημα όταν ήταν μόνο οκτώ ετών; Μήπως έχει γίνει κάποιο λάθος στο νέο εργαστήριο του Εγκληματολογικού; Αν είναι έτσι, ένα σωρό υποθέσεις που εκδικάζονται αυτή τη στιγμή κινδυνεύουν να τιναχτούν στον αέρα, καθώς όλα τα στοιχεία από τους ελέγχους DNA αυτού του εργαστηρίου θα μπορούν να αμφισβητηθούν…

Ύστερα, ο Μπος και ο συνεργάτης του καλούνται από τον ίδιο τον αρχηγό της Αστυνομίας να ερευνήσουν ένα θάνατο με έντονο πολιτικό απόηχο. Ο γιος του δημοτικού συμβούλου Έρβιν Έρβινγκ έπεσε –ή τον έριξαν– από ένα παράθυρο του πολυτελούς ξενοδοχείου Σατό Μαρμόν. Ο Έρβινγκ, εχθρός από παλιά του Μπος, απαιτεί τώρα να ανατεθεί ειδικά σ’ αυτόν η έρευνα της υπόθεσης.

Δουλεύοντας πυρετωδώς και τις δύο υποθέσεις, που συνυφαίνονται σαν τη διπλή έλικα του DNA, ο Μπος φτάνει σε δύο ανατριχιαστικές ανακαλύψεις: Ένας σαδιστής δολοφόνος δρα ασύλληπτος στην πόλη εδώ και δύο δεκαετίες. Και υπάρχει μια πολιτική συνωμοσία που έχει τις ρίζες της στο αμαρτωλό παρελθόν της Αστυνομίας του Λος Άντζελες…

«Ο Κόνελι κάνει μία ακόμη αριστοτεχνική επίδειξη του πώς πρέπει να γράφεται ένα μυθιστόρημα μυστηρίου», έγραψε η Daily Mail γι’ αυτό, το εικοστό τέταρτο μυθιστόρημα του συγγραφέα –και κατά γενική ομολογία ένα από τα καλύτερά του μέχρι σήμερα.

Ένα μυθιστόρημα όπου όλα τα προτερήματα των έργων του Κόνελι είναι παρόντα: «Η κοφτερή ματιά ως προς τη λεπτομέρεια και την αστυνομική έρευνα, το χρώμα του Λος Άντζελες, η έξυπνη πλοκή, και –το σημαντικότερο– η εντυπωσιακή παρουσία του Χάρι Μπος» (Publishers Weekly).

Τη μετάφραση έχει κάνει η Παλμύρα Ισμυρίδου.
Τον σχεδιασμό εξωφύλλου ο Άγγελος Αναστασιάδης.