Τατιάνα: Η νέα περιπέτεια του συγγραφέα του Γκόρκι Παρκ με φόντο την επικίνδυνη πλευρά της σύγχρονης Ρωσίας

Ο εμβληματικός επιθεωρητής του Γκόρκι Παρκ, Αρκάντι Ρένκο, επιστρέφει για να εξιχνιάσει ένα μυστήριο τόσο περίπλοκο και επικίνδυνο όσο και η ίδια η σύγχρονη Ρωσία…

Το Τατιάνα είναι ένα μυθιστόρημα με συναρπαστικούς χαρακτήρες, γεμάτο ανατροπές, δοσμένο μέσα από την αριστοτεχνική γραφή του Σμιθ, η οποία «αποπνέει ειρωνεία, κοινωνικό σχολιασμό και πικρό χιούμορ» (USA Today).

«Συναρπαστικό… Ο πιο ενδιαφέρων “χαρακτήρας” μετά τον Ρένκο σ’ αυτό το βιβλίο είναι η σύγχρονη Ρωσία» έγραψε το Publishers Weekly για το νέο μυθιστόρημα του Μάρτιν Κρουζ Σμιθ.

Και πως θα μπορούσε να είναι αλλιώς, αφού το νέο μυστήριο που καλείται να εξιχνιάσει ο εμβληματικός επιθεωρητής του Γκόρκι Παρκ «βασισμένο, εν μέρει, στην Άννα Πολιτκόφσκαγια, τη Ρωσίδα δημοσιογράφο και ακτιβίστρια των ανθρωπίνων δικαιωμάτων… επιδεικνύει την ικανότητα του Σμιθ να μεταφέρει στον αναγνώστη τον απογοητευτικό, συχνά παράλογο χαρακτήρα της καθημερινής ζωής σε μια διασπασμένη, τραγική και τραυματισμένη χώρα» (Washington Post).

Λίγα λόγια για την υπόθεση

Η ατρόμητη ρεπόρτερ Τατιάνα Πετρόβνα βουτάει στο θάνατο από τον έκτο όροφο μιας πολυκατοικίας στη Μόσχα, την ίδια εβδομάδα που ένα από τα μεγάλα αφεντικά της ρωσικής μαφίας, ο Γκρίσα Γκριγκορένκο, πεθαίνει με μια σφαίρα στο κεφάλι και θάβεται με όλες τις τιμές που αρμόζουν σ’ έναν άρχοντα. Κανείς άλλος δε συνδέει τα δύο γεγονότα, αλλά ο επιθεωρητής Αρκάντι Ρένκο ανακαλύπτει κάποιες κασέτες στις οποίες ακούει συγκλονισμένος την Τατιάνα να περιγράφει φρικαλέα εγκλήματα με τρόπο πολύ διαφορετικό από την επίσημη εκδοχή του Κρεμλίνου.

Τα στοιχεία τον οδηγούν στο Καλίνινγκραντ, άλλοτε πόλη-κρησφύγετο του Ψυχρού Πολέμου, που τη χωρίζουν εκατοντάδες χιλιόμετρα από την υπόλοιπη Ρωσία. Εκεί, σ’ ένα σουρεαλιστικό τοπίο όπου οι αμμόλοφοι αλλάζουν συνεχώς σχήμα, βρίσκεται νεκρός ένας διακεκριμένος διερμηνέας και το σημειωματάριό του, γραμμένο σε κώδικα. Καθώς ο Αρκάντι αγωνίζεται με κίνδυνο της ζωής του να μάθει τι γνώριζε ο διερμηνέας, βυθίζεται όλο και πιο βαθιά στη σκοτεινή πραγματικότητα του Καλίνινκγραντ που τα αλεξίσφαιρα αυτοκίνητα, η διαφθορά και οι «χασάπηδες» το έχουν αναγάγει στην πόλη με τη μεγαλύτερη εγκληματικότητα σε ολόκληρη τη χώρα. Ώσπου φτάνει σε μια συνταρακτική ανακάλυψη που σχετίζεται με το παρελθόν της Τατιάνας –και κατά παράδοξο τρόπο, με το μέλλον της Ρωσίας…

Τη μετάφραση έχει κάνει o Γιάννης Σπανδωνής.
Τον σχεδιασμό εξωφύλλου ο Άγγελος Αναστασιάδης.

Σελίδες: 336
Τιμή:  € 7,30

Δείτε εδώ το trailer του βιβλίου