«Δόκτωρ Ύπνος»: Η «λάμψη» του Stephen King δεν έσβησε ποτέ

Η πολύαναμενόμενη συνέχεια της θρυλικής «Λάμψης» -το μοναδικό sequel που έχει γράψει στην πολυετή καριέρα του ο Στίβεν Κινγκ- κυκλοφορεί στα Ελληνικά!

Πριν από 36 χρόνια, ο Στίβεν Κινγκ έγραψε ένα μυθιστόρημα που σημάδεψε την παγκόσμια λογοτεχνία του τρόμου. Η Λάμψη, που έγινε και μια αξέχαστη ταινία με τον Τζακ Νίκολσον, παραμένει ένα θρυλικό βιβλίο για όλους τους λάτρεις του είδους.

Τώρα, ο ανεξάντλητος δημιουργός της, επιστρέφει σ’ εκείνη την ιστορία για να διαπιστώσει τι απέγιναν οι ήρωές της και να μας αποδείξει ότι, όταν έχεις να κάνεις μ’ έναν συγγραφέα τέτοιου διαμετρήματος, μπορείς να είσαι σίγουρος ότι κρατάει πάντα πολλούς άσους στο μανίκι του. Μπορεί να σε τρομάξει όπως παλιά –καμιά φορά και πιο βαθιά, πιο υπόγεια. Μπορεί ακόμη να σε αιφνιδιάσει. Και να σε συγκινήσει με τρόπους που δεν ήξερες ως τώρα…

Ο Στίβεν Κινγκ διατηρεί στο ακέραιο την ικανότητά του «να μεταμορφώνει ένα συνηθισμένο πράγμα σε κάτι απόλυτα τρομακτικό» (Evening Standard), ενώ ταυτόχρονα η ματιά του πάω στην ανθρώπινη φύση και τη σύγχρονη κοινωνία γίνεται όλο και πιο διεισδυτική και ώριμη, από βιβλίο σε βιβλίο του.

Η στοιχειωμένη Αμερική των ατέλειωτων αυτοκινητόδρομων και των μοτέλ είναι παρούσα και αποδοσμένη με απόλυτη πειστικότητα, όπως πάντα στο έργο του. Το ίδιο και η τραυματισμένη παιδικότητα, η ανθρώπινη αδυναμία, οι δύσκολες σχέσεις, ο χρόνος που περνά –το μεγαλύτερο, ίσως, τέρας απ’ όσα έχουν ν’ αντιμετωπίσουν οι ήρωες του Κινγκ και όχι μόνο.

Ο Κινγκ, για άλλη μια φορά, γράφει για το υπερφυσικό για να μιλήσει στην ουσία για τον απτό, πραγματικό και απείρως τρομακτικότερο κόσμο που μας περιβάλλει. Και καταφέρνει, για άλλη μια φορά, να καθηλώσει τους αναγνώστες του με την οξυδέρκεια, την τέχνη αλλά και την αυθεντική συμπόνια της γραφής του.

Ο Δόκτωρ Ύπνος (Doctor Sleep) έγινε Νο 1 best seller σε Ευρώπη και Αμερική και ψηφίστηκε από το διεθνές αναγνωστικό κοινό μέσα από το Goodreads.com ως το καλύτερο βιβλίο τρόμου για το 2013.

Ένα σπουδαίο, επιβλητικό μυθιστόρημα, που αποδεικνύει ότι ο Κινγκ «έχει ακόμα άφθονο δημιουργικό “ατμό”» (Sunday Times).

Λίγα λόγια για την υπόθεση

Ο Στίβεν Κινγκ επιστρέφει στους χαρακτήρες και τις τοποθεσίες ενός από τα πιο δημοφιλή έργα του, της «Λάμψης», σε τούτο το καταιγιστικό μυθιστόρημα όπου συναντάμε τον μεσήλικα πια Νταν Τόρανς και ένα πολύ ξεχωριστό δωδεκάχρονο κορίτσι που πρέπει να σώσει από μια συμμορία παραφυσικών δολοφόνων.

Στους μεγάλους αυτοκινητόδρομους της Αμερικής, μια ομάδα που αποκαλείται Ο Αληθινός Δεσμός ταξιδεύει με αυτοκινούμενα τροχόσπιτα αναζητώντας τροφή. Τα μέλη της δείχνουν άκακοι, συνηθισμένοι άνθρωποι, ηλικιωμένοι οι περισσότεροι. Όπως όμως ξέρει ο Νταν Τόρανς, και ανακαλύπτει η θαρραλέα μικρή Άμπρα Στόουν, είναι σχεδόν αθάνατοι και ζουν με τον «ατμό» που παράγουν τα παιδιά που έχουν τη «λάμψη» όταν θανατώνονται αργά και βασανιστικά.

Στοιχειωμένος από τους ενοίκους του Ξενοδοχείου Η Θέα όπου πέρασε μια φρικαλέα χρονιά όταν ήταν παιδί, ο Νταν τριγυρίζει άσκοπα επί δεκαετίες, προσπαθώντας απεγνωσμένα να απαλλαγεί  από την κληρονομιά της απελπισίας, του αλκοολισμού και της βίας που του άφησε ο πατέρας του. Καταλήγει σε μια κωμόπολη του Νιου Χάμσαϊρ, σε μια κοινότητα των ΑΑ που τον στηρίζει, και σε μια δουλειά σε έναν οίκο ευγηρίας, όπου με όση δύναμη λάμψης του έχει απομείνει προσφέρει την ύστατη ανακούφιση στους ετοιμοθάνατους. Γίνεται γι’ αυτούς ο «Δόκτωρ Ύπνος».

Μέχρι που γνωρίζει την Άμπρα Στόουν… Το θεαματικό χάρισμά της, η πιο δυνατή λάμψη που έχει υπάρξει ποτέ, ξυπνάει τους δαίμονες του Νταν και τον καλεί σε μια μάχη για τη σωτηρία της ψυχής της Άμπρα και της ζωής της. Πρόκειται για έναν επικό πόλεμο ανάμεσα στο καλό και το κακό, μια αιματηρή, μεγαλειώδη ιστορία που θα συναρπάσει τα εκατομμύρια των αφοσιωμένων αναγνωστών της «Λάμψης» και θα ικανοποιήσει κάθε νεοφερμένο στο σύμπαν του έργου του Στίβεν Κινγκ.

Τη μετάφραση έχει κάνει ο Γιάννης Σπανδωνής.
Τον σχεδιασμό εξωφύλλου ο Άγγελος Αναστασιάδης.

Δείτε το trailer του βιβλίου